Strona główna
                                   Regulamin
                                Spis Gier i Aplik.
                             Użytkownicy
                          Wersja Mobi
                       Panel piwkowy
                    Nowe posty

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
RESET RPG - Innowacyjna gra java pod patronatem MV.PL :)
Autor Wiadomość

TT_Vialix 
VIP

Model telefonu: w910i
Piwa: 111/30

Mobilki: 375

Zaloguj się!

Wysłany: Sob 26 Gru, 2009   RESET RPG - Innowacyjna gra java pod patronatem MV.PL :)

Mam zaszczyt przedstawić zapowiedź pierwszej niekonwencjonalnej grę RPG na telefony komórkowe. Uwaga, niespodzianka! Gra nie jest komercyjnym tworem któregoś ze znanych producentów a wspólnym projektem użytkowników forum mobilevice.pl. Założycielem projektu i programistą jest człowiek znany pod nickiem gryzek (jego temat pojawił się na forum jakiś czas temu).

UWAGA! WYSTARTOWAŁO OFICJALNE FORUM PROJEKTU! JEŚLI CHCESZ SIĘ ZGŁOSIĆ, ABY POMÓC TWORZYĆ GRĘ JAKO GRAFIK, TESTER, SCENARZYSTA CZY PROGRAMISTA, NAPISZ PODANIE. ;)

http://forum.resetrpg.c0.pl

PROJEKT: RESET RPG � �

Czym Reset RPG� ma różnić się od innych gier java RPG? Co sprawia, że stanie się ogromną konkurencją dla takich produkcji jak Elven Chronicles, Nowhere, Might and Magic, Gothic 3 a nawet Heroes Lore?

Przede wszystkim, Reset RPG jest grą niekomercyjną i nieograniczoną pod względem treści. Współcześni producenci stawiają na tytuł i/lub grafikę a nie przywiązują zbytniej wagi do mechaniki i fabuły - w końcu te czynniki nie wpływają na ilość sprzedanych egzemplarzy, więc nie opłaca się do tego przykładać. Reset RPG jest tworzony przez osoby, które dostrzegają ten błąd. A teraz więcej konkretów.

4 alternatywne zakończenia

Zależnie od indywidualnych wyborów, jakie gracz będzie podejmował w czasie gry, zakończenie zawsze będzie całkowicie inne. Jedno z czterech zakończeń dzieli się na cztery "podzakończenia".

Możliwość podejmowania niezależnych decyzji

To ty wybierasz co chcesz zrobić. I nie chodzi tu tylko o wybór typu "tak" i "nie" oraz "pomogę ci" i "nie pomogę ci". Wybory przekładają się na przyszłość. Momentów, w których mamy możliwość podjęcia decyzji jest tak wiele, że nie jestem w stanie zliczyć, ile alternatywnych historii możemy rozegrać.

Kształtowanie charakteru bohatera

Wolisz rozwiązywać problemy orężem i magią, czy dyskusją i sprytem? Możesz pokonać wroga przebijając go mieczem na wylot, albo doprowadzić do tego, że stanie się twoim sojusznikiem! Możesz być przebiegłym i cholernie inteligentnym geniuszem, który zgniecie na pył każdego na swojej drodze nie wyjmując miecza z pochwy, albo poczciwym, szczerym chłopiną. Możesz ochronić swoją ukochaną przed gradem strzał albo wykorzystać ją jako żywą tarczę i uciec. Nikt nie zabroni ci kształtować własnej historii! Nikt nie zabroni ci być niemoralnym, ale skutecznym zimnym draniem. Nikt nie zabroni ci być prawym i honorowym rycerzem, ale nikt nie zabroni ci też być głupim żołnierzykiem-pionkiem w światowym spisku. Zniszczysz świat, czy go uratujesz?

Innowacyjna fabuła

Fabuła gry jest dość skomplikowana. W grach java rpg, zwykle na początku otrzymujemy określone zadanie np. dostać się do króla, uratować księżniczkę lub świat. W trakcie gry napotykamy tylko kolejnych, coraz bardziej złych przeciwników, którym musimy stawić czoła. Zakończenie jest przewidywalne albo przynajmniej przeciętne. W Reset RPG gracz przyzwyczajony do sztampowej fabuły dozna szoku. Pozornie zakończone już wątki wypływają nagle na wierzch ciągnąc za sobą szereg konsekwencji z przeszłości. Bohater nie staje przed wyborem między dobrem a złem. Zamiast tego doświadcza problemów natury psychologicznej. Wybiera mniejsze zło lub dobro kosztem bliskich i siebie.

Wybór frakcji: technologia i magia

Świat pierwotnie składał się z dwóch płaszczyzn - magicznej i technologicznej. Ludzie wyrzekli się jednak magii i poświęcili swoje istnienia tylko technologii, jako bardziej konkretnej i wytłumaczalnej nauce. Trudna do zrozumienia i okiełznania, nieprzewidywalna magia została prawie zapomniana. Magowie-idealiści z Magicznej Szkoły Aspektów Magii byli wyśmiewani przez technologów. Szydzono z nich na wszelkie sposoby. Kres temu wszystkiemu położył tytułowy Wielki Reset w roku 2012, kiedy z niewyjaśnionych przyczyn wszystkie technologiczne maszyny przestały działać. Ludzkość została pozbawiona broni i ochrony, energii i pożywienia. Tamy zostały dezaktywowane, a woda zalała miasta. Transport przestał działać. Zanikła światowa gospodarka. Chaos nie dosięgnął Magicznej Szkoły Aspektów Magii, ponieważ było to ostatnie miejsce, gdzie radzono sobie tradycyjnie - przy użyciu magii. Magowie uratowali pewną ilość ludzi użyczając im schronienia w ogromnym budynku Szkoły (nazywanym odtąd Arką). Nauczyli ludzi żyć od nowa, bo bez maszyn, nie potrafili nawet rozpalić ognia. 22 lata później, w 2034 roku, centrum Nowego Świata stanowi Szkoła Aspektów Magii, a rządy sprawuje tajemnicza Rada Aspektów. Rozkazy przez nią wydawane są utajniane, ale ludzie ufają swoim wybawicielom, porównując ich niekiedy do miłosiernych Bogów. Główny bohater Mith la Vice, którego oczami poznajemy całą historię, pracuje w jednym z wielu wojskowych obozów jako najemnik poszukujący magicznych źródeł i zapomnianych artefaktów produkujących energię. Zrzekł się tożsamości i wstąpił do wojska z własnej woli, gdy uświadomił sobie, że swoje życie zawdzięcza Szkole Magii Aspektów. Pewnej nocy budzą go krzyki. Wyskakuje z wojskowej pryczy i wybiega na zewnątrz. Od tego czasu wszystko przestaje być tak jasne jak wcześniej...

Po której stronie się opowiesz? Magia czy Technologia?

Seks, przemoc i smoki

Jak już wspominałem, gra jest niekomercyjna i nieograniczona żadnymi normami. Niektóre zadania i sceny mają wydźwięk erotyczny, kipią brutalnością, nawiązują do polityki lub religii, a nawet parodiują inne gry komórkowe lub rzeczywiste wydarzenia. Ukryte easter eggs nie psują jednak epickiego klimatu gry. Świat znany z klasycznych RPG urozmaicony pozostałościami dawnej technologicznej cywilizacji i okraszony motywem portali przenoszących w czasie lub przestrzeni.

Dialogi

Osoba, który zajmuje się tworzeniem fabuły oraz pisze scenariusz i dialogi jest polakiem. Żegnaj, suchy przekładzie z angielskiego lub rosyjskiego. Polskie imiona, nazwy własne, niektóre miasta i przedmioty są oryginalne. Nie są to więc nieudolne próby przetłumaczenia nazw jak "dark sword" czy "magic jumping frog staff of blue water".

Aktualnie grupa tworząca grę jest niewielka. Przede wszystkim przydaliby się graficy. Szukamy kogoś, kto potrafi robić dobre pixelarty. Prawie wszystkie tekstury i grafiki są gotowe, ale wielu brakuje lub przydałoby się ich udoskonalenie. Jest to na chwilę obecną rzecz najważniejsza. Potrzeba też beta testerów, którzy dysponują kilkoma telefonami. Wersja pre alpha jest już dostępna. Ludzi z pomysłami nigdy nie za wiele, ale główna storyline jest już zbudowana. Podobnie ze scenariuszem i questami do początków gry. Mile widziane osoby z doświadczeniem w programowaniu - jednak co do tego ostatniego, proszę zgłaszać się do gryzka, nie do mnie (jego nr. gg 10951419). W pozostałych sprawach proszę zgłaszać się na nr. gg 5904267.

Gryzek (znany jako adammo): programowanie, engine, organizacja, wszystko co związane ze stroną techniczną gry, pomysłodawca i inicjator projektu
Vialix (znany jako Vial): storyline, fabuła, scenariusz, dialogi, bohaterowie, beta testy, pijar, organizacja, człowiek z chorymi pomysłami desu lol. nie znam dziwaka
Fouton (znany jak Fouton): storyline, fabuła, bohaterowie, grafika, pomoc w tworzeniu fabuły, storyline i image bohaterów
Huiggi (znany jako Huiggi): beta testy, grafika, pomysł na tytuł

Inni, którzy nie są jeszcze aktywni, ale należą do tajnej grupy dyskusyjnej na google: Kot na Kacu, Kewals, camil02. Z całego serca prosimy tych panów o pomoc. :D

Pamiętajcie, zawsze możecie wspomóc datkami, które pomogą w zapłaceniu za prąd, ołówki, kartki, zużycie klawiatury, chipsy, piw........____ _ _ _ . .
[glow=red][/glow]

Więcej szczegółów
Wystawiono 8 piw(a):
$ZCZUREK1997, Maciej, R3tiP, singiel123, Trzyzet, Sokole_Oko, karolw93, Przemeo159

Lucjan 
Fascynat
Onee-chan :*

Model telefonu: N82
Piwa: 35/13

Mobilki: 132

Zaloguj się!

Wysłany: Sob 26 Gru, 2009   

Gdy będziecie szukać głównego Mastera od nazw pisać do mnie.

@Edit
I kontroler jakości to też już wiecie gdzie? ^*
Ostatnio zmieniony przez Lucjan Sob 26 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Kot (na kacu) 
Elite Uploader
Wujek dobra rada

Model telefonu: Nokia 6220 Classic
Piwa: 636/179

Mobilki: 1429

Zaloguj się!

Vialix napisał/a
Inni, którzy nie są jeszcze aktywni, ale należą do tajnej grupy dyskusyjnej na google: Kot na Kacu, Kewals, camil02. Z całego serca prosimy tych panów o pomoc. :D

A i owszem, zdarzyło mi się popełnić czyn dołączenia do owej grupy. Jeżeli wydaje się wam, że jestem w stanie w czymkolwiek wam pomóc, to wyznaczcie mi jakieś zadanie. And we'll se what we can do ;)

zakz10 
VIP

Model telefonu: SE W595
Piwa: 206/106

Mobilki: 393

Zaloguj się!

ten cytyat "mith la vile" nie za bardzo mi sie podoba i zachęca do gry

Młody fan Hemp Gru

TT_Vialix 
VIP

Model telefonu: w910i
Piwa: 111/30

Mobilki: 375

Zaloguj się!

Bohater wypowiada tą kwestię po tym, jak jest już niemal pewien, że to nie bóg zesłał wielki reset. To moment w którym dzieje się coś bardzo ważnego i strasznego dla bohatera. Nie odnoś tego akurat do swojej religii. :P W realnym świecie wierzy się w setki bogów, a co dopiero w fake świecie gry java? Zapewniam was, że w grze nie spotkacie się z niczym, co obraziłoby jakiekolwiek wyznanie. A skoro taki lekki tekt cię poruszył, zakz10, to nie polecam grać w tę grę. :D Raczej odradzam. Ludzie wrażliwi po przejściu gry mogą w akcie desperacji rzucić się pod pociąg albo nawet przestać oddychać z zadziwienia.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
zakz10

tok.yo 
VIP

Model telefonu: Nokia N95
Piwa: 115/79

Mobilki: 431

Zaloguj się!

Przyznam szczerze, że projekt wygląda rewelacyjnie, po tym, co przeczytałem mam ogromny apetyt na tą grę. Oby tylko wszystko poszło po Waszej myśli. Trzymam kciuki, by gra była taka, jak ją opisujecie.

edit: zmieniłem wulgaryzm.

Maciej 
Zakochany
Szefo

Model telefonu: Nokia 5530 XM, Alcatel VLE5
Piwa: 1532/1539

Mobilki: 2217

Zaloguj się!

Popieram Wasz projekt, w razie czego w kwestiach reklamowych, marketingowych, ogłoszenia na forum tudzież innej podobnego typu pomocy możecie na mnie liczyć <kumple>

"Po maturach z polskiego i angielskiego poszliśmy na browary"

"Po wszystkich maturach natrzaskaliśmy się jak szpaki"

-Maciej

zakz10 
VIP

Model telefonu: SE W595
Piwa: 206/106

Mobilki: 393

Zaloguj się!

Vialix napisał/a
Bohater wypowiada tą kwestię po tym, jak jest już niemal pewien, że to nie bóg zesłał wielki reset. To moment w którym dzieje się coś bardzo ważnego i strasznego dla bohatera. Nie odnoś tego akurat do swojej religii. :P W realnym świecie wierzy się w setki bogów, a co dopiero w fake świecie gry java? Zapewniam was, że w grze nie spotkacie się z niczym, co obraziłoby jakiekolwiek wyznanie. A skoro taki lekki tekt cię poruszył, zakz10, to nie polecam grać w tę grę. :D Raczej odradzam. Ludzie wrażliwi po przejściu gry mogą w akcie desperacji rzucić się pod pociąg albo nawet przestać oddychać z zadziwienia.

Po tym zapewnieniu zagram na pewno. Pod pociąg nie zamierzam się (jeszcze xDD ) rzucać.

Maciej napisał/a
Popieram Wasz projekt, w razie czego w kwestiach reklamowych, marketingowych, ogłoszenia na forum tudzież innej podobnego typu pomocy możecie na mnie liczyć <kumple>

To podklej temat :S

Od Administratora
Maciej:
Dałem jako ogłoszenie na stronie głównej, nie widać?

to nie to samo, zakz10

Młody fan Hemp Gru

singiel123 
Moderator
Kanonier z wyboru

Model telefonu: SE C902
Piwa: 578/941

Mobilki: 5571

Zaloguj się!

Niestety nie znam się ani na programowaniu ani na grafice :(
Ale na grę bardzo, bardzo czekam. Reklama forum i sama myśl, że ta grę robią zwykli ludzie :) (ciekawe czy na przykład na innych forach ,po premierze tejże gry, znajdzie tam miejsce ^^ )

Powodzenia

PS: Przykleiłem temat i zaznaczyłem na czerwono ;)

Niektórzy uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Mogę zapewnić, iż jest ona o wiele, wiele ważniejsza - Bill Shankly
www.mojapilkanozna.blogspot.com

"Sing, Sing, nazywają mnie.." <lol2>
Ostatnio zmieniony przez singiel123 Sob 26 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

R3tiP 
Fascynat

Model telefonu: C510
Piwa: 31/59

Mobilki: 134

Zaloguj się!

Widać, że tytuł ma w sobie ogromny potencjał. Z wielką chęcią zagram. :D
Jeśli będziecie potrzebować testera z SE k550i (176x220) - to jestem chętny, zgłaszam się. ;)

Powodzenia przy grze.
Pozdrawiam, Pit3r.

Dupcia poleca:

Odpowiedz do tematu